Dostępna jest najnowsza edycja rocznego raportu UE na temat pozostałości pestycydów w żywności. Stwierdzono, że prawie 96% próbek żywności mieści się w granicach dozwolonych prawem poziomów. EFSA przeanalizowała wyniki około 88 000 próbek pobranych z 28 państw członkowskich UE oraz Islandii i Norwegii. Z przeprowadzonych badań wynika, że w Polsce tylko 3,3% próbek przekroczyło dozwolone poziomy.

Wizualizacja danych EFSA >>>

Źródło: KRIR

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.