W dniu 3 września 2017 r. odbył się w Rykach Piknik Drobiowy sfinansowany z Funduszu Promocji Drobiu. Podstawowym celem organizacji Pikniku Drobiowego była promocja spożycia polskich przetworów drobiowych poprzez zwiększenie udziału spożycia tych produktów w codziennej diecie.
Na stoisku została przeprowadzona prezentacja dotyczącą drobiu i produktów drobiowych oraz degustacja potraw sporządzonych z polskich produktów drobiowych. Uczestnicy Pikniku Drobiowego mieli również okazję próbować produkty regionalne.
Pracownicy Lubelskiej Izby Rolniczej w trakcie pikniku udzielali informacji na temat spożycia polskich produktów drobiowych i ich znaczenia w codziennej diecie, jak również rozdawali ulotki informacyjne przygotowane na Piknik Drobiowy.
W trakcie trwania pikniku przeprowadzone zostały konkursy dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Dla najmłodszych uczestników Pikniku Drobiowego został zorganizowany konkurs plastyczny. Pogoda dopisała i stoisko Lubelskiej Izby Rolniczej odwiedziło bardzo dużo rolników i rodzin z małymi dziećmi.