Sekretarz stanu Ryszard Bartosik uczestniczył dziś w spotkaniu Ministrów Rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Chorwacji, Rumunii i Słowenii (GV4+4), które odbywało się w Budapeszcie. Okazją do rozmów była 80. edycja Krajowych Targów Rolno-Spożywczych OMEK.

Węgry od 1 lipca br. przewodzą w Grupie Wyszehradzkiej. Dzisiejsze spotkanie było pierwszym spotkaniem na szczeblu ministrów rolnictwa w ramach  rocznego przewodnictwa tego kraju.

Celem rozmów było zacieśnienie współpracy w ramach poszerzonej Grupy Wyszehradzkiej na rzecz skuteczniejszej realizacji interesów krajów naszego regionu na forum Unii Europejskiej.

Głównym tematem spotkania  były kwestie związane z pakietem legislacyjnym i krajowymi planami strategicznymi Wspólnej Polityki Rolnej.

– Pakiet legislacyjny dotyczący reformy WPR powinien zostać przyjęty z odpowiednim wyprzedzeniem tak, aby możliwe było dotrzymanie terminu na przekazanie Komisji projektów planów strategicznych. Ma to kluczowe znaczenie dla zapewnienia pełnej funkcjonalności nowego modelu wdrażania od początku 2023 r. – podkreślił polski wiceminister.

– Komisja Europejska powinna przedstawić szczegółowe i obiektywne zasady oceny planów. Przy ocenie tej Komisja powinna unikać nadinterpretacji przepisów, w szczególności, gdy nie dotyczą one  bezpośrednio obszaru WPR – dodał sekretarz stanu Ryszard Bartosik.

Wspólna deklaracja

W konkluzjach rozmów ministrowie podpisali Wspólną deklarację Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej (Republika Czeska, Węgry, Polska, Słowacja) oraz Bułgarii, Chorwacji i Rumunii w sprawie konieczności ustanowienia przejrzystej procedury przyjmowania planów strategicznych WPR oraz zapewnienia funkcjonalności nowego modelu wdrażania. Dokument zawiera szereg istotnych postulatów i będzie ważnym, wspólnym głosem krajów naszego regionu w dalszej dyskusji na forum UE.

Zrównoważone systemy żywnościowe

Drugim tematem rozmów były kwestie dotyczące zrównoważonych systemów żywnościowych, cyfryzacji oraz zapobiegania marnotrawieniu żywności.

– Ważną rolę w transformacji systemów żywnościowych odgrywają badania i innowacje. Są one kluczowe w opracowywaniu nowych technologii i innowacyjnych rozwiązań, przezwyciężaniu barier i odkrywaniu nowych możliwości rynkowych dla rozwoju sektora rolno-spożywczego – podkreślił wiceminister Ryszard Bartosik.

Sekretarz stanu poinformował również o działaniach podejmowanych przez Polskę. Miedzy innymi o systemie Paszportyzacji Polskiej Żywności. Celem tego pilotażowego projektu jest opracowanie innowacyjnego cyfrowego systemu gwarantującego efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w całym łańcuchu dostaw.

– Jesteśmy gotowi do angażowania się w te prace, aby ograniczyć do minimum marnotrawienie żywności w Europie. Dla Polski zjawisko marnotrawienia żywności ma nie tylko wymiar społeczny i ekonomiczny, ale – co chcemy wyraźnie zaznaczyć – również etyczny –zaznaczył sekretarz stanu Ryszard Bartosik.

Źródło: MRIRW

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.