Tegoroczna kampania cukrownicza w UE przebiega pod dyktando znacznie lepszych warunków pogodowych, niż miało to miejsce rok wcześniej, i dlatego należy spodziewać się znacznie większej produkcji cukru w bieżącej kampanii.

Francuski związek plantatorów buraków cukrowych (CGB) ocenił  tegoroczne plony na 86 t/ha, wysoka ma być też zawartość cukru w korzeniach. Zbiory mają zakończyć się do końca listopada.

Niemiecki związek producentów cukru (WVZ) ocenił, że produkcja cukru wzrośnie o 30% do 3,83 mln ton.

W Wielkiej Brytanii kampania przebiega dobrze, ale ze względu na mniejszy areał buraków cukrowych, zbiory będą niższe w relacji rocznej.

Bardzo dobrze zapowiada się kampania cukrownicza w Polsce, gdzie produkcja cukru ma wynieść 2,0-2,1 mln ton.

Niemiecka firma analityczna F.O. Licht oszacowała unijną produkcje cukru w sezonie 2016/17 na 15,3 mln ton wobec 13,8 mln ton wytworzonych rok wcześniej.

PPR/FAPA/FAMMU na podst. Reuters

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.