Na globalnym rynku trzody chlewnej największym producentem są Chiny. Każde działanie wewnątrz chińskiej branży wieprzowej ma wpływ na wahania cen na świecie.

Samowystarczalność Chin w produkcji wieprzowiny to 99%. Mimo to Chiny pozostają największym importerem świń. W 2014 r. zakupiły 12% wyprodukowanego na całym świecie wieprzowego mięsa, dlatego wahania popytu na importowaną wieprzowinę mają ogromny wpływ na rynek globalny.

W minionych latach europejska trzoda chlewna stanowiła 80% chińskiego importu; w 2015 r. około jednej trzeciej świń z Europy wywieziono do Chin. Pobudzenie handlu w tym sektorze wpływa na zmniejszenie pogłowia trzody w Chinach do około 53,5 mln ton w 2016 r., przez co import może osiągnąć 2 mln ton wieprzowiny. Jest to wzrost o ok. 50% w porównaniu do poprzedniego roku.

Nie tylko ekspansja europejskich producentów na rynek chiński wpływa na redukcję pogłowia świń. Skandale branżowe i epidemie są powodem ogromnych skoków cen, skutkując spadkiem pogłowia macior o 10 mln sztuk w okresie 2014-2015 r. Nie pomaga rozdrobnienie produkcji, które sprawia, że cały sektor jest bardziej podatny na wahania w zaopatrzeniu. Higiena i bioasekuracja na małych fermach pozostawiają wiele do życzenia, skutkując rozprzestrzenianiem się ognisk chorobowych.

Chińscy konsumenci bardziej ufają dużym producentom, uważając ich produkty za bezpieczniejsze. Wzrosty cen paszy i siły roboczej sprawiają, że małe fermy opuszczają branżę. Te, które nie spełniają wymogów  regulacji z 2015 r., dotyczących zanieczyszczenia wody pitnej fermowymi ściekami, również muszą zrezygnować z produkcji. Regionem, gdzie wielkotowarowe fermy mają najlepsze warunki pod względem dostępności paszy i bliskości konsumentów jest wschodnie wybrzeże kraju. Niestety, ze względu na bardzo rygorystyczne regulacje środowiskowe, nawet najwięksi producenci muszą się przenieść - lub poddać.

Nie przewiduje się odbudowy chińskiego rynku wewnętrznego przed 2017 r. Na początku roku szacowano podwyżkę cen w rzeźniach nawet o 50%. Tylko w pierwszym kwartale 2016 r. cena wzrosła o 28%, co działa pobudzająco na inflację. Chiński rząd dążąc do zatrzymania tendencji wzrostowej cen, uruchomił 3 tysiące ton wieprzowiny z krajowych rezerw i postanowił wspomóc producentów dotacjami. W ten sposób oczekiwano spadku cen o około 18%.

W pierwszych miesiącach 2016 r. ceny w Chinach rosły, osiągając w pierwszym tygodniu czerwca 20,80 CNY (ok. 12,70 zł). W drugiej połowie roku obserwowany był spadek. Pod koniec listopada cena spadła do 17,03 CNY/kg (10,37 zł).

Top Agrar

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.