Minister Grzegorz Puda rozmawiał wczoraj z sekretarzem stanu ds. środowiska, żywności i obszarów wiejskich Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Georgem Eusticem (brytyjski odpowiednik Ministra) na temat jakości produkowanej w Polsce żywności.

Minister Puda przekazał stronie brytyjskiej informację na temat wdrażanych przez Polskę działań zmierzających do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym. Spotkanie odbyło się w formie zdalnej.

Minister Grzegorz Puda poinformował o objęciu bezpośredniego nadzoru nad wyjaśnieniem kwestii salmonellozy w polskim mięsie drobiowym.

– Mimo trudnej sytuacji pandemicznej Polska podejmie wszelkie działania, aby zminimalizować i wyeliminować obawy Wielkiej Brytanii co do jakości i bezpieczeństwa polskiego drobiu – zapewnił minister.

Szef polskiego resortu rolnictwa podkreślił, że Wielka Brytania – drugi największy partner handlowy Polski w handlu rolno-spożywczym – jest dla Polski szczególnie ważna. Poinformował, że obecnie cały łańcuch produkcji drobiowej w Polsce objęty jest nadzorem weterynaryjnym.

Minister George Eustice z zadowoleniem uznał, że działania Polski przyniosły efekty. – Zauważamy znaczącą potrawę sytuacji w zakresie zakażeń Salmonella w produktach drobiowych – powiedział minister Eustice. Poinformował także, że w związku z tym aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski. 

Minister Puda wyraził nadzieję na dalszy dynamiczny rozwój, mimo brexitu, wymiany handlowej między Polską a Wielką Brytanią.  Zadeklarował pełną gotowość do dialogu, bieżącego wyjaśniania wątpliwości i rozwiązywania problemów.

– Polska jest gotowa na współdziałanie z Wielką Brytanią w zakresie sekwencjonowania genomu Salmonelli w produktach drobiowych – odpowiedział minister Grzegorz Puda na propozycję współpracy ze strony brytyjskiej w tym obszarze. 

Ministrowie podkreślili konstruktywną współpracę polskich i brytyjskich służb weterynaryjnych. Wyrazili wolę kontynuacji dialogu, częstszych kontaktów i zacieśnienia bardzo dobrej, wieloletniej współpracy polsko-brytyjskiej w obszarze rolnictwa.

Źródło: MRIRW

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.