7 kwietnia 2021 r. na internetowej platformie aplikacyjnej Agencja zwiększy udostępniony współpracującym bankom na 2021 r. limit środków na dopłaty do kredytów z częściową spłatą kapitału na zakup użytków rolnych przez młodych rolników (z linii MRcsk).

Do 17 czerwca wydłużamy termin na złożenie wniosku o dopłaty bezpośrednie oraz niektóre płatności w ramach PROW: Rolnictwo ekologiczne, działanie Dobrostan zwierząt, płatności ONW, Działanie rolno-środowiskowo-klimatyczne oraz o przyznanie premii w ramach działania zalesieniowego.

Od 26 kwietnia do 9 maja 2021 r. ponownie przysługuje zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego w Kasie Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego rodzica lub opiekuna.

Sekretarz stanu Ryszard Bartosik uczestniczył dziś w debacie zorganizowanej przez Związek Gmin Wiejskich Rzeczypospolitej Polskiej, dotyczącej spraw rozwoju obszarów wiejskich w latach 2021-2027.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa realizując politykę rozwoju obszarów wiejskich, a także wychodząc naprzeciw potrzebom polskiego rolnictwa umożliwia zaciąganie pożyczek ze środków Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa, zgodnie z art. 24 ustawy z dnia 19 października 1991 r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa.

W ramach powyższego działania opracowana została ulotka informacyjna dla beneficjentów, a w szczególności dla rolników indywidualnych, w której zawarte są ogólne informacje o zasadach udzielania pożyczek przez KOWR  (do pobrania strona 1 i strona 2).

Minister Grzegorz Puda rozmawiał wczoraj z sekretarzem stanu ds. środowiska, żywności i obszarów wiejskich Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Georgem Eusticem (brytyjski odpowiednik Ministra) na temat jakości produkowanej w Polsce żywności.

Sekretarz Stanu Szymon Giżyński uczestniczył w telekonferencji z dyrektorami 59. szkół rolniczych prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W tym roku obserwujemy bardzo niekorzystną sytuację epizootyczną w zakresie grypy ptaków w całej Europie. Szczególnie dotyczy to Francji, gdzie w stosunku do Polski notuje się dwukrotnie większą liczbę ognisk u drobiu hodowlanego. Z kolei w Niemczech sytuacja jest porównywalna.

W związku ze zgłoszeniem niewystarczającej liczby kandydatów na członków komisji zarządzających Funduszu Promocji Mięsa Końskiego i Funduszu Promocji Mięsa Owczego na kadencję 2021-2025, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi ogłasza nabór uzupełniający, w przypadku:

Od 15 kwietnia 2021 r. polscy producenci mogą eksportować do Chin produkty mleczne z przeznaczeniem na pasze. Eksport jest możliwy z zatwierdzonych zakładów.

Generalna Administracja Celna Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) poinformowała o zakończeniu procedury uzgadniania wzoru świadectwa zdrowia dla produktów mlecznych z przeznaczeniem na pasze, obowiązującego w eksporcie z Polski do ChRL.

Trwa przyjmowanie zgłoszeń do największego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich – „Bitwy Regionów”. Po roku przerwy spowodowanej pandemią, wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa, zapraszamy do rywalizacji w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.

Zakład Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rzeszowskiego przeprowadza badania ankietowe dotyczące zmian stylu życia i żywienia w czasie pandemii COVID-19.  Ankieta jest w pełni anonimowa i posłuży tylko do celów naukowych. Ankieta jest przeznaczona dla osób pełnoletnich. Wypełnienie całego kwestionariusza trwa ok. 15 minut, przy czym w każdej chwili można zrezygnować z dalszego jego wypełniania. Jednakże tylko odpowiedź na wszystkie pytania umożliwi badaczom w pełni poprawną analizę sytuacji Polaków.

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, wystąpił 19 kwietnia 2021 r., realizując wniosek zgłoszony na VII Posiedzeniu Krajowej Rady Izb Rolniczych w dniu 24 marca 2021 r., do Ministra Rolnictwa ni Rozwoju Wsi o uwzględnienie w dokumentach realizujących wytyczne Europejskiego Zielonego Ładu działania, które doprowadzą do zmniejszenia zanieczyszczenia powodowanego przez przetwórstwo żywności oraz ograniczenie stosowania środków chemicznych w produkcji żywności.

Reprezentanci z Krajowej Rady Izb Rolniczych, Węgierskiej Izby Rolniczej, Słowackiej Izby Rolnictwa i Żywności, Izby Rolniczej Republiki Czeskiej, Narodowego Zrzeszenia Producentów Zbóż w Bułgarii, Chorwackiej Izby Rolniczej, Litewskiej Izby Rolniczej, Estońskiej Izby Rolnictwa i Handlu, Izby Rolnictwa i Leśnictwa Słowenii uczestniczyli we wspólnym spotkaniu online w dniu 20 kwietnia 2021 r. Inicjatorem oraz organizatorem posiedzenia był Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych. Gościem obrad był Sekretarz Generalny COPA-COGECA Pekka Pesonen.

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.